Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
13 april 2019

Ophef over hooikoortsklachten niet nodig

Prikkende ogen, loopneus en hysterische niessessies; ieder jaar hebben ruim vijf miljoen Nederlanders last van hooikoorts. De media staan er bol van; dit jaar is het hooikoortsseizoen extra vroeg begonnen door de warme temperaturen in februari en de vroeg bloeiende berken in maart. Allerlei tips, van het eten van pissebedden tot aan medical taping doen de ronde, maar eigenlijk is de meest eenvoudige aanpak om naar de huisarts te gaan. Artsen roepen via een EU-campagne van ARIA hiertoe op. “Voor de meeste mensen is het mogelijk om klachtenvrij te zijn van hooikoorts, als je de juiste medicijnen neemt. Mensen denken er vaak niet aan, maar het is een effectieve, onschuldige en bovendien goedkope manier om van je hooikoortsklachten af te komen”, aldus Wytske Fokkens, hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC).

Ondanks dat zoveel mensen in Nederland last hebben van hooikoorts gaat slechts 10% ermee naar de huisarts. Al meerdere malen is uit onderzoek gebleken dat klachten van hooikoorts serieus impact kunnen hebben op het dagelijks leven. Er wordt volop aangerommeld met neussprays, tabletten en oogdruppels van de drogist, terwijl het slimmer is om naar de huisarts te gaan en de juiste medicatie voorgeschreven te krijgen.

Fokkens: “Veel mensen schrikken af van de term ‘medicijnen’ bij hooikoorts, maar medicijnen tegen hooikoorts zijn heel onschuldig en kennen nauwelijks tot geen bijwerkingen. Daarnaast zijn er medicijnen beschikbaar die je hooikoorts bij de oorzaak aanpakken zodat je niet of nauwelijks nog klachten hebt van hooikoorts. Bovendien is het een stuk voordeliger dan elke week naar de drogist te gaan voor een willekeurig hooikoortsproduct.

Om voor de huisarts goed in kaart te hebben wanneer je hooikoortsklachten hebt en hoe erg ze zijn, biedt ARIA een handig dagboekje die via een app op de smartphone gebruikt kan worden. Deze info helpt de huisarts om de juiste medicatie te kunnen bepalen.

Voor meer informatie: www.mijnluchtwegallergie.nl

(bron foto: Biohorma)


Deel dit bericht:


Careality