Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
4 november 2019

Kruidvat helpt klanten bij keuze duurzame producten

Vanaf deze week helpt Kruidvat haar klanten bij de keuze voor duurzame producten. In de categorieën haar- en gezichtsverzorging en bad- en doucheproducten zijn duurzame producten voortaan herkenbaar door de introductie van het Kruidvat ‘natuurlijk & voordelig-schap’. In dit speciale ‘groene schap’ staan uitsluitend duurzame producten1. Het gaat in totaal om zo’n 100 producten van verschillende merken. Een aantal dat de drogisterijketen het komende jaar verder wil uitbreiden.

Uit onderzoek onder 900 klanten2 blijkt dat 9 van de 10 consumenten vaker producten wil kopen die minder schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Ze geven daarbij aan dat ze het prettig zouden vinden wanneer Kruidvat hen helpt te duiden welke producten duurzaam zijn. Kiezen voor duurzaam is voor consumenten vaak lastig, omdat niet alle duurzaamheidskeurmerken even bekend zijn bij klanten. Zo kent ruim 90% het FairTrade keurmerk en scoort het keurmerk voor Vegan ook een ruime meerderheid. Daarentegen is slechts zo’n 10% van de klanten bekend met het NATRUE- en RSPO-keurmerk. De keurmerken die Kruidvat hanteert binnen de selectie van natuurlijk & voordelig staan in de keurmerkenwijzer van de onafhankelijke organisatie Milieu Centraal. Deze organisatie houdt zich o.a. bezig met het beoordelen van duurzaamheidskeurmerken.

Overkoepelende aanpak
Bij het maken van een duurzame keuze gaven de respondenten in het onderzoek aan welke aspecten voor hen hierin belangrijk zijn. Bijna driekwart vindt zowel aandacht voor gecertificeerde ingrediënten, duurzaam verpakkingsmateriaal als goede arbeidsomstandigheden belangrijk. Kruidvat heeft dan ook gekozen voor een overkoepelende aanpak die deze aspecten met elkaar combineert. Hiervoor zijn criteria opgesteld. Producten komen in aanmerking voor een plek op het groene schap wanneer zij aan minimaal 4 criteria voldoen. Minstens 2 criteria daarvan moeten bovendien betrekking hebben op het gebruik van duurzame ingrediënten. Op www.kruidvat.nl/natuurlijk staat een verdere uitleg van deze criteria.

Duurzaam wordt toegankelijk voor breed publiek
“Consumenten zijn steeds kritischer en de behoefte aan duurzame en verantwoorde producten neemt toe. Door deze producten op een heldere en overzichtelijke manier te presenteren, kunnen klanten in onze winkels makkelijker duurzame producten vinden. Uit het onderzoek bleek dat voor ruim de helft van de respondenten prijs ook een belangrijke drempel is. De producten in ons groene schap zijn dan ook scherp geprijsd, bovendien hebben we regelmatig acties”, zegt Niek Schipper, Trading Director Kruidvat. “Het komende jaar zullen we ook binnen andere productcategorieën een groen schap introduceren. We hopen hiermee ook producenten te inspireren om meer duurzame producten te introduceren. Met onze aanpak willen we duurzaamheid voor een breed publiek toegankelijk maken.”

1 Duurzame producten bestaan uit natuurlijke en/of biologische ingrediënten, zijn duurzaam verpakt en/of met respect voor arbeidsomstandigheden geproduceerd
2 Resultaten zijn verkregen uit onderzoek onder 900 klanten van Kruidvat in Nederland en België in oktober 2019


Deel dit bericht:


Careality