Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
9 december 2019

CBD in hoger beroep uitspraak tablet-drogist Albert Heijn

Op 29 november jl. heeft de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan over de tablet-drogist bij Albert Heijn. Volgens de rechtbank is deze tablet-drogist niet in strijd met de Geneesmiddelenwet. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak. Dit meldt het CBD in een persbericht aan Careality.

Bij Albert Heijn wordt de klant via een kaartje bij het schap met zelfzorggeneesmiddelen gewezen op de mogelijkheid om via een kleine tablet en een telefoonverbinding in de winkel informatie over deze geneesmiddelen te verkrijgen. Een ongewenste situatie stelt CBD dat grote bezwaren heeft tegen deze manier van verkoop van UAD-geneesmiddelen. Die kan namelijk leiden tot verkeerd gebruik van geneesmiddelen en ook tot gezondheidsschade van de consument.

Medicatieveiligheid in geding

Bij Albert Heijn is de medicatieveiligheid in het geding. Klanten worden namelijk onvoldoende gewezen op de mogelijkheid van advies. Zij kunnen zonder zich dat te realiseren met de verkeerde geneesmiddelen de supermarkt verlaten. Bovendien is er onvoldoende toezicht zodat klanten ongezien en ongemerkt met net zo veel geneesmiddelen als ze willen – bijvoorbeeld zware pijnstillers- de winkel kunnen verlaten. Klanten die advies vragen kunnen onjuiste adviezen krijgen omdat de tablet-drogist op afstand zit en de zo belangrijke non-verbale communicatie met de consument mist.

Verantwoorde zorg

Drogisten geven verantwoorde zorg en persoonlijk advies, en zetten zich 100% in voor de medicatieveiligheid van hun klanten. En blijven dat ook doen.

Het CBD gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Eerder hadden het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en de Consumentenbond zich uitgesproken tegen de tablet-drogist van Albert Heijn en de supermarktketen opgeroepen hiermee te stoppen.


Deel dit bericht:


Careality