Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
20 januari 2020

Gezond en veerkrachtig door drogist

Met ondersteuning door de drogist voelen consumenten zich beter én gezonder. Deze aandacht voor positieve gezondheid zal leiden tot toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg, zo bleek tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Centraal Bureau Drogisterij Bedrijven (CBD). Bron: www.drogistensite.nl.

De nieuwjaarsreceptie werd samen met de Nederlandse Cosmetica Vereniging gehouden op woensdag 8 januari 2020 in Restaurant Groot Kievitsdal in Baarn.

Luisteren naar klant
Mensen die bewegen, vers eten en het leven als zinvol ervaren zijn gezonder en gelukkiger. Er moet dan ook meer aandacht komen voor positieve gezondheid, stelde arts en onderzoeker Machteld Huber. “We spreken weliswaar van gezondheidszorg, maar in feite is het ziekzorg. Dat moet veranderen. We moeten veel meer luisteren naar wat de consument of patiënt nu echt bezighoudt. Gezondheid is veel breder dan alleen de lichamelijke kant. Het gaat ook over je grenzen kennen, lekker in je vel zitten. Voor mensen die zorg nodig hebben zijn andere dingen belangrijk dan wat de zorg- of hulpverlener in eerste instantie kan inschatten.”

Positieve gezondheid leidt uiteindelijk tot minder behandelen van patiënten in de eerste lijn en in ziekenhuizen en tot lagere zorgkosten. De beweging van Huber wordt in binnen- en buitenland omarmd door huisartsen, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen, sociale teams, en GGD’en. Meer dan de helft van de gemeentes draagt inmiddels de gedachte uit.

Volgens Huber is echter niet iedereen in staat zelf regie te voeren over de gezondheid. “Die mensen hebben hulp nodig. Drogisten kunnen een rol spelen zodat mensen veerkrachtiger en betekenisvol kunnen leven.”

De drogist is immers Erkend Specialist in Zelfzorg en de adviseur op het gebied van gezondheid en welbevinden.

Unieke positie drogist
Voorzitter Ed van de Weerd van het CBD benadrukte de unieke positie van de drogist. “De drogist is de toegankelijke, professionele en persoonlijke adviseur. Wij nemen onze verantwoordelijkheid door verantwoorde zorg te geven, investeren in kwaliteit en hebben veel aandacht voor medicatieveiligheid. Dan is het teleurstellend dat andere aanbieders de grenzen opzoeken van verantwoorde zorg en daarvoor ook de ruimte krijgen. De drogist is de partner voor de klant, maar ook voor zorgverleners als huisarts, apotheker en overheid als het gaat om het geven van persoonlijk advies over zelfzorg. Daarmee halen drogisten druk weg bij de eerstelijns zorg en kunnen zo een bijdrage leveren aan het toegankelijk houden van de zorg en het verlagen van de kosten.”

Wel moet het percentage gecertifieerde drogisten omhoog. De Weerd: “Nu is zo’n 85 procent gecertificeerd. Iedere drogist moet gecertificeerd zijn.”


Deel dit bericht:


Careality