Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
6 februari 2020

Bijna 40.000 meldingen van griep, maar géén griepepidemie!

Heerst er griep in Nederland? Er heerst zeker flink griep in Nederland. Echter blijft de griepepidemie uit. Ondanks dat Nederland in code oranje blijft, lijkt de intensiteit niet verder toe te nemen. Bron: Griepalert.nl

De griep in februari
Er waren bijna 40.000 meldingen van griep in de afgelopen 31 dagen. De griep start in februari met code oranje in geheel Nederland. Deze code staat voor extra bewustzijn van je hygiëne. Het voorspellingsmodel voorziet op dit moment geen toename van het aantal meldingen.

De meldingen van griep komen uit alle delen van het land. Slechts enkele noordelijke postcodes vertonen meer meldingen dan gemiddeld.

Nederlanders zijn koortsig
Onder de duizenden melding van griep wordt in bijna de helft daarvan melding gemaakt van koorts als griepsymptoom. Waar een loopneus vaak het begin is van een fikse verkoudheid, zijn koorts en rillingen de eerste symptomen van griep.

Kenmerkend is het acuut optreden van deze symptomen waar iemand in minder dan een dag zich heel beroerd door kan voelen. Ook keelpijn en hoesten worden in ruim de helft van de meldingen genoemd als symptoom.

Geen griepepidemie in Nederland
De griepepidemie in Nederland wordt ‘bepaald’ door de uitkomst van Peilstations van het Nivel.

“Er is formeel sprake van een griepepidemie als het aantal mensen met griepachtige klachten dat de huisarts bezoekt twee achtereenvolgende weken boven de epidemische grens ligt én er in voldoende neus- en keelmonsters influenzavirussen worden gevonden”, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.


Griepalert.nl: Griep rukt op vanuit Noord-Nederland

(bericht van 8 januari 2020 / Careality.nl)

De postcodegebieden 8000-8999 en 9000-9999 geven op dit moment code rood. Vanuit de noordelijke provincies trekt de griep op richting midden Nederland. Waar in de maand december nog 10.000 meldingen binnenkwamen is dit aantal inmiddels verdubbeld. Dit meldt Salveo Pharma, onder meer distributeur van Nisita, Losimed Duo, Trachitol, Prospan en Isla in een bericht aan Careality. Bron: griepalert.nl

Griepcode rood in Friesland, Groningen en Drenthe
Eerder dan verwacht kennen de noordelijke provincies griepcode rood. Dat houdt in dat  1 op de op de tweeduizend inwoners melding van griep(symptomen) heeft gemaakt.

Onder andere inwoners van de steden Leeuwarden, Heerenveen, Assen en Emmen kampen met griepsymptomen. Maar liefst 67% van de melders geeft aan hoestklachten te hebben.

Ruim 3.000 mensen hebben vanochtend een alert ontvangen met ‘code rood’ waarin zij worden bericht over de griepstatus in hun postcodegebied. De alert bevat een melding van de code rood aangevuld met extra informatie over belangrijke hygiëne-tips om verdere besmetting te voorkomen.

Voorspelling aankomende dagen
Het algoritme voorspelt een kleine afname van griepmeldingen in de Noordelijke provincies terwijl de griepcode oranje in Nederland blijft aanhouden. Gezien het stijgend aantal meldingen in de rest van Nederland wordt er medio januari voor het hele land code rood verwacht.

Deze hip-hop dans werkt tegen griep
Sinds 2015 is de DAB een bekende dansbeweging  waarin de danser zijn hoofd laat zakken terwijl hij zijn armen omhoog gooit. Het lijkt erg veel op niezen.

En het blijkt een effectieve manier van niezen te zijn. Als je in je elleboogplooi niest in plaats van in je handen, verminder je de kans om anderen te besmetten nadat je ze een hand hebt gegeven of bijvoorbeeld een trapleuning hebt vastgepakt.

 

 


Deel dit bericht:


Careality