Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
24 augustus 2020

Van 21-25 september besteden ook de KNDB en het ministerie van SZW extra aandacht aan de RI&E (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie)

De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) helpt ondernemers op een gestructureerde manier de risico’s van hun bedrijfsvoering op een rijtje te zetten en een plan van aanpak te maken om maatregelen te nemen om gezond en veilig te werken. Dit schrijft de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond (KNDB) in een persbericht aan Careality.

Het feit dat de erkenning van de branche-RI&E door de KNDB weer verlengd is met 3 jaar tot 7 mei 2023 helpt daar zeker bij. Dit betekent dat bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruik maken van dit erkende RI&E-instrument vrijgesteld zijn van de wettelijk verplichte toetsing door een gecertificeerde arbodienst of arbo-kerndeskundige.

Het uitvoeren van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is wettelijk verplicht wanneer je medewerkers samen meer dan 40 uur werk per week werken. Wanneer de inspectie SZW langskomt, of erger nog – wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt – en je kunt geen RI&E overleggen, dan krijg je een boete of zelfs een proces-verbaal opgelegd. Bovendien stelt de verzekeraar voor de loondoorbetalingsverzekering bij ziekte een RI&E als voorwaarde.

Heb je wel medewerkers in dienst, maar werken zij gezamenlijk minder dan 40 uur per week? Dan hoef je alleen een verkorte inventarisatie op te stellen, de zogenaamde Checklist Gezondheidsrisico’s.

Een goede RI&E is het ideale instrument om de risico’s op verzuim preventief aan te pakken. Volg je de handvatten en activiteiten uit je inventarisatie, dan heb je absoluut de juiste tool in handen om je verzuimpercentage terug te dringen.

De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de RI&E én het plan van aanpak. Meestal is het uitvoeren ervan toegewezen aan de preventiemedewerker (soms is dat de werkgever zelf).

De geldigheid van de RI&E is niet officieel vastgelegd. De ondernemer moet zijn RI&E zelf actueel houden. Na een grote verbouwing is het raadzaam de RI&E opnieuw uit te voeren. Maar als er feitelijk niets aan het pand (in- uitgang, brandblussers, e.d.) wijzigt, kan de RI&E jaren mee. Check bijvoorbeeld wel met regelmaat of opstapjes, trapjes en andere hulpmiddelen nog veilig zijn.

De KNDB verzorgt al jaren – samen met de vakbond – een erkend branche RI&E-instrument. Dit instrument is afgestemd op de veel voorkomende risico’s per branche. Door gebruik te maken van dit instrument weet je als ondernemer dat je geen risico’s over het hoofd ziet en niet wordt lastig gevallen met vragen over irrelevante onderwerpen. Dit maakt het opstellen van een RI&E een stuk gemakkelijker. Bovendien hoeft de RI&E die is opgesteld aan de hand van dit erkende branche-instrument voor ondernemers tot 25 werknemers (totaal binnen de rechtsvorm, dus eventueel winkels bij elkaar geteld) niet te worden getoetst door een arbodienst. Zo’n toets kost al snel EUR 500 per winkel, dus dat geld kan de ondernemer mooi besparen.

In de week van 21-25 september wordt extra aandacht besteed aan de RI&E. Ook door partijen zoals het ministerie van SZW en brancheorganisatie KNDB.


Deel dit bericht:


Careality