Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
5 oktober 2020

Omzet detailhandel groeit met ruim tien procent in augustus

De detailhandel heeft in augustus 10,2 procent meer omgezet dan in augustus 2019, meldt het CBS enige dagen geleden op hun website cbs.nl. Dat is de op een na grootste groei sinds het begin van de publicatie van koopdag-gecorrigeerde cijfers in 2005. Het verkoopvolume lag 9,3 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 41,6 procent meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in augustus. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 6,2 procent hoger dan in augustus 2019.

Omzet non-foodwinkels 8 procent hoger
De omzet van de winkels in non-food groeide in augustus met 8,0 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 7,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in augustus hebben de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hun stempel gedrukt op de resultaten, maar minder dan in de afgelopen 5 maanden.

De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in meubels en woninginrichting realiseerden in augustus de hoogste omzetstijgingen. De omzetstijging van de winkels in recreatie-artikelen was wat minder groot dan die van de eerdergenoemde branches. Na twee maanden met krimp noteerden ook de drogisterijen weer een stijging van de omzet.

Aan de forse omzetverliezen van de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren kwam in juli al een eind. Die trend zette door in augustus: een kleine omzetgroei voor de winkels in schoenen en lederwaren en een minimale krimp bij de kledingwinkels.

Winkels in voedingsmiddelen zettern 7,6 procent meer om

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 7,6 procent meer omgezet dan in augustus 2019. Het verkoopvolume groeide met 6,0 procent. De omzet van de supermarkten lag 7,4 procent hoger dan een jaar eerder. De omzettoename van de speciaalzaken was met 9,6 procent voor de tweede maand op rij ongekend groot.

Online omzet bijna 42 procent hoger
De online omzet was in augustus 41,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 34,0 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 53,4 procent.

De omzet detailhandel is de opbrengst uit verkoop van goederen en diensten aan derden, exclusief btw. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Foto: archief Careality


Deel dit bericht:


Careality