Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
27 november 2020

6 vragen en antwoorden over de mondkapjesplicht per 1 december

Per 1 december is het dragen van mondkapjes in de winkel verplicht. Medewerkers en klanten zijn dan wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen in de winkel. Wat betekent dat voor medewerkers en klanten in de drogisterij? Het CBD heeft het uitgezocht.

 1. Moeten klanten in de winkel vanaf 1 december een mondkapje op?
  Ja, klanten moeten in de winkel vanaf 1 december een mondkapje op.
 2. Moeten medewerkers in de winkel vanaf 1 december een mondkapje op?
  Ja, ook medewerkers in de winkel moeten vanaf 1 december een mondkapje op. In het magazijn of op kantoor hoeft dat niet.
 3. Welk mondkapje moet ik vanaf 1 december in de winkel dragen?
  Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Dit geldt zowel voor medewerkers als klanten in de winkel.
 4. Moet ik klanten zonder mondkapje aan de deur vanaf 1 december weigeren? 
  Klanten kunnen een medische reden hebben voor het niet dragen van een mondkapje en de privacywetgeving staat niettoe hiernaar te vragen. De verplichting om een mondmasker te dragen in de winkel geldt voor personen. Dus de persoon is in overtreding en niet de ondernemer. Wel is het goed om een poster in de winkel op te hangen met ‘mondmaskers verplicht’ of ‘mondmaskers zijn wettelijk verplicht’ of ‘hier geldt wettelijke mondmaskerplicht’.
 5. Mag ik mensen aan de deur vanaf 1 december zonder mondkapje weigeren als ik dat wil?
  Ja, als in het huisreglement van de onderneming duidelijk zichtbaar staat dat het dragen van een mondkapje verplicht is, dan mogen klanten zonder mondkapje op basis daarvan wél worden geweigerd aan de deur, mits zij niet aannemelijk kunnen maken dat ze onder de vrijstelling vallen.
 6. Krijg ik vanaf 1 december een boete als een klant geen mondkapje op heeft?
  Nee, als de klant geen geschikt mondkapje draagt, dan krijgt niet de ondernemer maar de klant een boete.

Deel dit bericht:


Careality