Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
22 december 2020

Albert Heijn stopt per direct met verkoop UAD-middelen

AH staakt per direct de verkoop van geneesmiddelen met UAD-status. De schappen zijn op 21 december 2020 leeggehaald en het assortiment UAD-middelen (zelfzorggeneesmiddelen met de status Uitsluitend Apotheek of Drogist) is aangeboden aan zusteronderneming Etos om te voorkomen dat het weggegooid moet worden.

Ook verwacht Ahold dat ‘de vraag naar UAD-middelen bij Etos per direct en de komende maanden zal toenemen’. Het gaat bijvoorbeeld om producten die juist nu tijdens de coronacrisis veel verkocht worden zoals hoestmiddelen met codeïne en noscapine, neussprays met xylometazoline, pijnstillers met naproxen of diclofenac en andere NSAID’s (zoals Voltaren K, Aleve, Nurofen 20+ en Advil 20+) en hooggedoseerde paracetamols (>500 mg) met meer dan 20 stuks in de verpakking.

Verantwoorde zorg
De Etos-winkels zijn door Ahold gevraagd om het UAD-assortiment in de aangewezen Albert Heijn-winkels op te halen. Ahold verwacht dat het gaat om zo’n twee, drie kratten per AH-winkel. Ahold neemt dit besluit na de uitspraak van de Raad van State op 4 november 2020 dat verkoop van UAD-middelen onder toezicht van de ‘tabletdrogist’ in strijd is met de geneesmiddelenwet. Consumenten konden bij ruim 400 Albert Heijn-winkels UAD-middelen kopen en bij vragen via een tablet contact opnemen met een drogist op afstand. Deze tablet is sinds 4 november geen wettelijk geldig alternatief meer. De rechtszaak was aangespannen door het Centraal Bureau voor Drogisterijbedrijven (CBD), gesteund door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Consumentenbond. Bij de verkoop van UAD-middelen moet volgens de wet immers verantwoorde zorg worden verleend, wat betekent dat er altijd een gediplomeerde medewerker op de winkelvloer aanwezig moet zijn, zoals dat in de drogisterij sinds jaar en dag het geval is. Albert Heijn heeft niet voldoende drogisten in dienst en stopt daarom nu met de verkoop van UAD-middelen.

Verkoop AV-assortiment blijft doorgaan
De woordvoerder van Ahold laat weten dat de Raad van State heeft geoordeeld dat Albert Heijn per direct tijdens 100% van de openingstijden (assistent-) drogisten aanwezig moeten hebben om te voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent UAD-middelen. “Wij zullen dus per direct de verkoop van UAD geneesmiddelen moeten staken totdat de winkel 100% dekking van de openingsuren met (assistent-) drogisten heeft gerealiseerd. De verkoop van AV-geneesmiddelen (zelfzorggeneesmiddelen geschikt voor Algemene Verkoop) blijft gewoon doorgaan bij Albert Heijn.”

Tekst: Ivonne de Thouars


Deel dit bericht:


Careality