Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
10 maart 2021

Zelfzorgmarkt 2020: Vitamine- en mineralensupplementen stijgen 25%

Ondanks het uitbreken van een pandemie met de bijbehorende gezondheidsklachten, onzekerheden en maatregelen blijkt dat Nederlanders hun weg naar het zelfzorgassortiment ook het afgelopen jaar goed wisten te vinden. De markt van zelfzorggeneesmiddelen, zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen, voedingssupplementen en gezondheidsproducten groeide maar liefst 4,6%. Dit schrijft brancheorganisatie Neprofarm in hun vandaag verschenen digitale Zelfzorg nieuwsbrief.

Een van de productcategorieën die opvallend is gegroeid, is die van middelen die helpen bij stoppen met roken. Maar de productgroep die er met kop en schouders bovenuit steekt is die van vitamines en mineralen, met een groei van bijna 25%. De omzet van de totale zelfzorgmarkt was in 2020 380 miljoen euro.

Supplementen voor de weerstand
Door Corona zijn mensen nog bewuster geworden van het belang van een goede weerstand en van hun gezondheid in het algemeen. Vitamine A, B12, B6, C , D spelen een rol in de normale werking van het immuunsysteem. Ook de mineralen folaat, ijzer, koper, seleen en zink hebben een positief effect op de weerstand. Consumenten hebben het afgelopen jaar van 178.7 miljoen euro besteed aan vitamine- en mineralensupplementen. Dat is een toename van 24,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Daaruit blijkt dat veel meer Nederlanders dit jaar met extra aanvulling op de dagelijkse voeding geprobeerd hebben om in goede gezondheid te blijven.

Verkoudheid of Corona
Voor patiënten met kleine kwalen zoals hoest, verkoudheid en koorts was het geen typisch zelfzorgjaar. Omdat dit ook symptomen van Corona kunnen zijn hebben veel mensen met die klachten zich laten testen. Met name de eerste helft van het jaar ging er echter weer tot anderhalve week voorbij voor de uitslag van de test kwam. Wanneer de test negatief was, waren de ergste symptomen van de verkoudheid ook alweer over. Het momentum om een zelfzorgmiddel te gebruiken was in zo’n geval intussen ook voorbij. Tevens hebben de Corona-maatregelen bijgedragen aan vermindering van de verspreiding van ‘gewone’ verkoudheidsvirussen.

Opvallende dalingen
Met name de middelen voor verlichting van de luchtwegen zijn minder verkocht. Stond deze productgroep vorig jaar nog op nummer 1, dit jaar zijn ze met een daling van 6,6 procent naar de derde plaatst gezakt. Een andere opmerkelijk omzetdaling is die van de middelen tegen misselijkheid en reisziekte. De omzet van deze producten laat een afname van 45% zien. In het licht van alle (reis)beperkingen eveneens een logisch resultaat.

Opmerkelijke stijging
Behalve de groei van de voedingssupplementen hebben ook de middelen die helpen bij het stoppen met roken de omzet omhoog zien gaan. Een verklaring voor de toename van 8,2 procent is dat deze middelen sinds 2020 worden vergoed wanneer het gebruik van de middelen gecombineerd wordt met gedragsmatige begeleiding en daarmee expliciet onderdeel is van een stoppen met rokken programma. In dat geval konden de gebruikers de gemaakte kosten declareren bij hun zorgverzekeraar, wat heeft bijgedragen aan de omzetstijging.

Gezonde leefstijl
Corona heeft benadrukt hoe belangrijk preventieve gezondheid is. Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende ontspanning, inspanning en gevarieerde voeding. Dat het niet altijd voor iedereen mogelijk is om gezond en gevarieerd te eten, blijkt uit de toename van het gebruik van voedingssupplementen. Nederlanders hebben daarmee laten zien dat zij in staat zijn om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid.

(bron: Zelfzorg Nieuws van Neprofarm, maart 2021) / (beeld: archief Careality)

 

 

 

 

 

 


Deel dit bericht:


Careality