Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
7 oktober 2021

Omzet detailhandel groeit met 3 procent in augustus

De detailhandel heeft in augustus 3 procent meer omgezet dan in augustus 2020, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 1,9 procent hoger. De omzet van de non-foodsector groeide met 6,3 procent, terwijl de omzet van de foodsector 3,8 procent kromp. Daarnaast is online 10,2 procent meer omgezet door de detailhandel. In vergelijking met augustus 2019 lag de omzet van de detailhandel 13,4 procent hoger in augustus 2021.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in augustus. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 1,9 procent hoger dan in augustus 2020.

Omzet non-foodwinkels ruim 6 procent hoger
De omzet van de non-foodwinkels groeide in augustus 2021 met 6,3 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 4,2 procent hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van augustus 2019 lag de omzet van non-foodwinkels in augustus 2021 bijna 15 procent hoger.

De kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren hebben in augustus voor de zesde maand achter elkaar meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet van deze winkels was ook hoger dan in augustus 2019. Ook de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, de drogisterijen en de winkels in meubels en woninginrichting hebben meer omgezet dan een en twee jaar eerder. De winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatieartikelen hebben minder omgezet dan in augustus 2020, maar meer dan in augustus 2019.

Minder omzet voor winkels in voedingsmiddelen
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 3,8 procent minder omgezet dan in augustus 2020. Het verkoopvolume was 4,1 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de speciaalzaken lag 1,5 procent hoger en de omzet van de supermarkten was 4,5 procent lager. Ten opzichte van augustus 2019 hebben de winkels in voedingsmiddelen 3,7 procent meer omgezet.

Online ruim 10 procent meer omzet
De online omzet was in augustus 10,2 procent hoger dan in augustus 2020. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 9,4 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), groeide met 11,3 procent.

De online omzet van kleding en modeartikelen, van voedingsmiddelen en drogisterijen en van overige non-foodartikelen lag in augustus 2021 hoger dan in augustus 2020. De online omzet van consumentenelektronica was echter lager dan in augustus 2020.

De omzet detailhandel is de opbrengst uit verkoop van goederen en diensten aan derden, exclusief btw. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Bron: cbs.nl
Foto: archief Careality


Deel dit bericht:


Careality