Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
1 februari 2022

Made in de Achterhoek: Holland Pharma start onderzoek naar lokale teelt van gewassen voor gebruik in voedingssupplementen

Holland Pharma is al meer dan 50 jaar actief als groothandel in gezondheids- en natuurproducten. De organisatie is volop in ontwikkeling en continu op zoek naar manieren om haar sterke marktpositie te behouden én te verbeteren. Zo meldt de Borculose farmaceutische groothandel in een persbericht aan Careality.

Lokale, duurzame en biologische productie van voedingssupplementen
Voedingssupplementen vormen een belangrijk onderdeel van het uitgebreide assortiment van Holland Pharma. Op dit moment importeren producenten grondstoffen voor de productie van voedingssupplementen voor een groot deel uit Azië. Als groothandel bevindt Holland Pharma zich aan het einde van het distributiekanaal. In de toekomst willen zij een kortere productieketen realiseren met een lokale, duurzame, biologische productie van voedingssupplementen. Door zowel de teelt van grondstoffen als de productie van voedingssupplementen te laten plaatsvinden in de Achterhoek, wordt de distributieketen verkort en kan Holland Pharma de productkwaliteit waarborgen naarmate problemen met geïmporteerde goederen steeds vaker voorkomen.

Onderzoek naar haalbaarheid
De verschuiving naar lokale teelt en productie van voedingssupplementen is veelbelovend, maar ook behoorlijk complex. In opdracht van Holland Pharma hebben zes studenten van de Wageningen University and Research (WUR) de haalbaarheid onderzocht om biologisch geteelde gewassen in de Achterhoek te gebruiken als grondstof voor voedingssupplementen. De studenten brachten elk hun eigen expertise mee, zoals plantenwetenschappen, milieukunde en voeding & gezondheid.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van interviews, field research en wetenschappelijke literatuur. Op basis van verkregen relevante informatie is een lijst met potentiële gewassen verzameld en beoordeeld aan de hand van verschillende criteria. De criteria hadden betrekking op de omgevingsomstandigheden in de Achterhoek en de farmaceutische en voedingseigenschappen van de gewassen.

Top 5 geschikte gewassen
Uit het onderzoek is een top 5 van potentiële gewassen gekomen die in de Achterhoek geteeld zouden kunnen worden en verschillende vitamines en mineralen bevatten. De top 5 bestaat uit: salie, andijvie, knoflook, rozemarijn en paardenbloem. Zo bevat salie verschillende antioxidanten en is andijvie een goede bron van jodium en B-vitamines.

Hoe nu verder?
Op aanraden van de studenten van de WUR vindt er op dit moment vervolgonderzoek plaats. In dit vervolgonderzoek wordt het opgezette framework met gewassen en selectiecriteria gebruikt om te kijken welke gewassen nog meer interessant zijn als grondstof voor voedingssupplementen. Holland Pharma onderzoekt in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen de komende tijd actief wat de verdere mogelijkheden zijn.


Deel dit bericht:


Careality