Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
13 april 2022

KNDB-leden stemmen in met eigen CAO

De leden van de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond (KNDB) hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een KNDB-CAO. De reacties op het resultaat waren positief. Het personeel verdient deze loonstijging en de aandacht voor aanpassing van toeslagen en leeftijdsvakantiedagen werd als zeer welkom betiteld en is toegespitst op de zelfstandigen.

Lonen
De schaallonen hebben per 1 februari jl. een verhoging van 2,5% ondergaan en per 1 oktober a.s. zullen deze wederom met 2,5% stijgen. Daarnaast is de loontabel aangepast zodat er weer een logisch onderscheid in leeftijd en functiejaren is. Op 1 april 2023 volgt een loonsverhoging van 2%. De CAO loopt tot 1 juli 2023. Voor bovenschaalse lonen geldt de loonsverhoging uitsluitend over het schaaldeel van het salaris.

Toeslagen en seniorendagen
Onze leden hebben ons op het hart gedrukt de toeslagen af te bouwen en oog te hebben voor de seniorendagen, met name gelet op de stijgende AOW-leeftijd. Die punten zijn in dit resultaat goed tot uitdrukking gebracht.

De toeslag op de avond vervalt en die op zondag wordt gehalveerd. Ook aandacht voor de leeftijdsvakantiedagen: deze worden gekoppeld aan de AOW-leeftijd en invoering telt van daaruit 10 jaar terug (i.p.v. nu al vanaf 50 jaar). Bovendien vervalt er in elke leeftijdscategorie een dag. Daartegenover staat een eenmalige compensatie voor de werknemers die het betreft.

Duurzame Inzetbaarheid
Werkgeversorganisatie KNDB heeft duurzame inzetbaarheid al jaren hoog in het vaandel staan. KNDB is de aanjager geweest van de oprichting van de stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID). Door DID wordt al sinds 2013 volop geïnvesteerd in het inzetbaar hebben en houden van de werknemers werkzaam bij zelfstandige drogisterijbedrijven. Minder werken voorafgaand aan AOW, werk naar werk begeleiding, omscholing (ook buiten de branche) en financiering van interventies zijn een greep uit de dienstverlening van DID. Nu deze KNDB-CAO een feit is, zullen ook deze prachtige DID-regelingen daarin een plek krijgen.

Het volledige onderhandelingsresultaat en de nieuwe loontabellen zijn te vinden op de KNDB-site.

Deze KNDB-CAO is tot stand gekomen door de samenwerking van KNDB, CNV Vakmensen en FNV Handel.

Specifiek voor zelfstandigen
Tot juli 2021 was er sprake van één CAO voor alle drogisterijbedrijven; grootwinkelbedrijf en zelfstandigen. Afgelopen periode kon KNDB samen met het grootwinkelbedrijf binnen deze gezamenlijke branche-CAO echter onvoldoende inhoud geven aan punten die haar leden het belangrijkste vinden. Nu is een nieuwe situatie ontstaan.

Met dit resultaat zijn betaalbare arbeidsvoorwaarden zowel voor de randstad als in de periferie gerealiseerd. Daarbij heeft de KNDB zich nadrukkelijk ingespannen voor aanpassing van bepalingen die haar leden van belang vinden en die de zelfstandigen fors raken, zoals de seniorendagen en de toeslagen die extra kostbaar zijn voor bedrijven met relatief duurdere krachten dan collega’s met (zeer) jong personeel.

KNDB is uitgegaan van haar eigen kracht en heeft bij de vakbonden aan de dag kunnen leggen dat bij zelfstandigen veel aandacht is voor flexibiliteit, werkdruk, kennis/scholing en persoonlijke invloed op roosters en werktijden, ook zonder zoiets expliciet in de CAO te benoemen. Dit goed werkgeverschap vertaalt zich nu in een eigen verenigings-CAO, daar is de KNDB trots op.


Deel dit bericht:


Careality