Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
15 november 2022

70 procent van Nederlanders denkt dat koud douchen goed is voor huid

Een ruime meerderheid van de Nederlanders gelooft in fabels als het om de droge huid en douchen gaat. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts onder meer dan duizend Nederlanders. De temperatuur van je douchewater blijkt minder effect te hebben dan gedacht. Toch is lauw, in plaats van heet, douchen beter voor je huid én de energierekening. Dit schrijft Leenarts in een persbericht aan Careality.

De herfst brengt gezelligheid mee, maar ook donkerte en kou. Vooral dat laatste heeft bij veel mensen effect op de huid; zestig procent van de Nederlanders heeft in de winter geregeld last van een droge huid. Zo’n droge, ruwe of schrale huid veroorzaakt bij veel mensen jeuk of een trekkerig gevoel.

Douchetemperatuur
Bij frisse temperaturen is lekker lang en heet douchen verleidelijk. Nu doe je dat misschien sowieso wel minder vanwege de hoge energierekeningen. Maar hoe goed of slecht is heet douchen nou eigenlijk voor je droge huid? Maar liefst driekwart van de Nederlanders denkt dat elke dag douchen überhaupt niet goed is voor de huid, los van de temperatuur van het water. Nog meer mensen denken dat te warm douchen je huid uitdroogt, namelijk tachtig procent. Bijna zeventig procent denkt dat koud douchen goéd is voor de huid.

Marjolein Leenarts (foto): “Koud douchen is echt niet per se goed voor je huid. Ik hoop dat ik met deze uitspraak een hoop mensen veel gebibber bespaar: je kunt een douche best wat warmer zetten. Als jij ’s ochtends lekker wakker wordt van een koude douche, moet je dat vooral blijven doen, maar voor je huid hoef je het niet te doen. Van een echt te hete douche kan je huid wel uitdrogen. Probeer dat dus te vermijden en neem een douche lauw. Fijn voor de huid en ook voor de energierekening.”

Huidvochtigheid
Ruim driekwart van de Nederlanders denkt dat extra water drinken een droge huid voorkomt. We moeten je helaas uit deze droom helpen! Water drinken is vooral erg goed voor je lichaam, maar een droge huid wordt er niet opeens minder droog van. Water is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam, zoals zweten, speekselvorming en de spijsvertering. Bij een droge huid is er echter sprake van een beschadigde huidbarrière, en water heeft geen effect op het herstel hiervan. Je plast en zweet het gewoon weer uit.

Wat kan je dan wél doen voor je huid? Opvallend: een op de vijf Nederlanders gebruikt nooit een huidverzorgingsproduct. Slechts een derde van de Nederlanders gebruikt dagelijks huidverzorgingsproducten, terwijl dit uiteindelijk toch de beste oplossing is tegen een droge huid. Leenarts: “Naast lauw douchen raad ik aan: smeren, smeren, smeren. In deze tijden is het je huid gegund om deze dagelijks met een lekkere vette crème of zalf, het liefst zonder parfum, in te smeren. Daarmee herstel je de barrièrefunctie van de huid en geef je deze een beschermingslaagje voor de koude maanden. Dit is de beste oplossing om de huid zacht en soepel te houden.”

Over Drs. Leenarts
Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts. De producten worden gebruikt en geadviseerd door verschillende zorgprofessionals en ziekenhuizen.


Deel dit bericht:


Careality