Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
2 december 2022

Behandeling Veegwet verzet naar week van 12 december

De behandeling van de Veegwet door de Tweede Kamer is vooralsnog verzet naar de week van 12 december. Met de Veegwet wordt de wetswijziging van de Geneesmiddelenwet behandeld, die het mogelijk zou maken dat UAD-geneesmiddelen te koop zijn in pompshops, supermarkt of bouwmarkt, waarbij klanten vragen kunnen stellen via een digitale tablet. Zo meldt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in hun nieuwsbrief van november.

De behandeling van de Veegwet staat al zeker driekwart jaar op de agenda van de Tweede Kamer en is steeds verschoven. Het CBD ageert, samen met partijen als het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en de Consumentenbond, al sinds de bekendmaking tegen de wetswijziging zoals die is voorgesteld door het ministerie van VWS.

Recent heeft ook 113 Zelfmoordpreventie een brief naar de Tweede Kamerleden gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over het ontbreken van persoonlijk, face-tot-face contact bij de verkoop van UAD-middelen zoals zwaardere pijnstillers. Ook vertegenwoordigers van artsen, ziekenhuizen en apothekers overwegen om aan de Tweede Kamer te laten weten dat zij zich zorgen maken over deze wetswijziging. Vertegenwoordigers van NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) en Thuisarts.nl lieten onlangs in vakblad Careality weten dat zij als huisartsen aan hun water aanvoelen dat er door de wetswijziging een onveilige situatie kan ontstaan.

“We ondersteunen de beweging naar zelfredzaamheid, maar je kunt ook doorslaan. We juichen het toe dat mensen ook bij zelfzorggeneesmiddelen een persoonlijk en deskundig advies krijgen want goede zorg is niet altijd te vangen in video’s of online tools. We hebben in Nederland een uniek systeem met de drogisterij en zijn een van de voorzichtigste landen wat betreft medicatiegebruik en –verstrekking. Het is ontzettend jammer als VWS met deze Veegwet het veilig gebruik van geneesmiddelen op de tocht zet.”

Het CBD gaat ervan uit dat al deze geluiden worden meegewogen in de politieke besluitvorming rondom de wetswijziging.

(Bron: nieuwsbrief CDB, november 2022 // Beeld: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality