Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
16 februari 2023

Magnesium is ‘Supplement van het Jaar 2023’

Magnesium is verkozen tot het ‘Supplement van het jaar 2023. Gevolgd door Vitamine D als tweede en Omega-3 op de derde plaats. In een online enquête van het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) kon het publiek de afgelopen weken stemmen op hun favoriete voedingssupplement. Deelnemers konden ook aangeven waarvoor en waarom ze het supplement gebruiken. Zo schrijft het IVG aan Careality.

Magnesium terecht in de schijnwerpers
Stemmers geven aan dat ze magnesium voornamelijk gebruiken voor hun spieren, slaap, rust en ontspanning. En dat is begrijpelijk, want de wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten van magnesium spelen een belangrijke rol in ons algehele welzijn. Het ondersteunt veel functies in ons lichaam; zoals het behouden van soepele en sterke spieren, de overdracht van zenuwprikkels in onze hersenen en het behoud van sterke botten en tanden. Het mineraal is een echte allrounder. Zo kan magnesium helpen te ontspannen en tegelijkertijd draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid.

IVG woordvoerster Nora French over de uitslag: “Magnesium staat dit jaar terecht in de schijnwerpers! Het mineraal is betrokken bij honderden processen in ons lichaam en onmisbaar voor onze gezondheid. Volgens de nieuwste RIVM Voedselconsumptiepeiling gebruikt inmiddels meer dan de helft van de Nederlanders voedingssupplementen*. Uit onze eigen verkiezing blijkt dat ruim de helft van de stemmers supplementen gebruiken om hun gezondheid te ondersteunen. De rest van de stemmers gebruikt supplementen als aanvulling op voeding, op advies van een professionele hulpverlener of vanwege medicijngebruik. Het is goed om te zien dat Nederlanders bewust met hun gezondheid bezig zijn.”

Vitamine D een sterke tweede
In een spannende nek-aan-nekrace met Magnesium haalde Vitamine D, ook bekend als de zon-vitamine, de tweede plaats. De huid kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Maar niet iedereen in Nederland maakt voldoende vitamine D aan. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen om het hele jaar door vitamine D supplementen te slikken. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden en om de spierkracht op peil te houden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor onze weerstand.

Omega-3 op derde plaats
De essentiële vetzuren omega-3 haalden een wel verdiende derde plaats. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week vis te eten om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. Uit de nieuwste RIVM Voedselconsumptiepeiling blijkt echter dat ongeveer 70% van de volwassenen dit niet haalt*. Volgens het Voedingscentrum zijn voedingssupplementen met omega-3 vetzuren een goed alternatief als je niet voldoende vis eet. Logisch dat omega-3 voedingssupplementen, gemaakt van visolie, algenolie of krillolie, populair zijn in Nederland. Omega-3 vetzuren zijn een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen en ze dragen bij aan een goede bloeddruk en een normaal vetgehalte in ons bloed.

Bronnen:
* https://www.rivm.nl/voedselconsumptiepeiling en www.ivg-info.nl

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) is een initiatief van branchevereniging NPN.


Deel dit bericht:


Careality