Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
19 februari 2023

COSMILE Europe biedt wetenschappelijke informatie over 30.000 cosmetica-ingrediënten

COSMILE Europe, gelanceerd op 16 februari 2023, is een grootschalige ingrediëntendatabank waarmee Europese burgers eenvoudig informatie over cosmetica kunnen vinden. Deze wetenschappelijk onderbouwde bron van informatie beantwoordt aan de steeds grotere vraag naar transparantie over de eigenschappen en oorsprong van (cosmetische) producten. Dit meldt de Nederlandse Cormetica Vereniging (NCV) aan Careality.

In de digitale wereld waarin we leven is er een stortvloed aan – soms alarmerende – informatie over cosmetica. Het kan echter moeilijk te achterhalen zijn welke bronnen betrouwbaar zijn. De COSMILE Europe databank biedt één enkel, eenvoudig punt met betrouwbare en gecontroleerde informatie over cosmetische producten en hun ingrediënten. Deze op wetenschap-gestoelde databank helpt consumenten te begrijpen waarom bepaalde ingrediënten in hun cosmetische producten zitten, welke eigenschappen ze hebben, maar ook of ze door de mens gemaakt of van natuurlijke oorsprong zijn. De online databank is momenteel beschikbaar in 14 talen, waaronder het Nederlands en Frans.

“Dankzij de COSMILE Europe databank hebben consumenten, maar ook dermatologen, schoonheidsspecialisten of andere professionele gebruikers, altijd betrouwbare informatie bij de hand. Een essentiële tool om geïnformeerd te worden over de eigenschappen van cosmetica en hun ingrediënten,” aldus Françoise Van Tiggelen, secretaris-generaal, Detic vzw.

“COSMILE Europe is een eerste stap naar meer transparantie. Momenteel werken Detic en de NCV samen aan de ontwikkeling van een app, voor de hele Benelux,” aldus Marjolein van Oostrum, operationeel manager, NCV.

De informatie over cosmetische ingrediënten in de COSMILE Europe databank kan eenvoudig worden opgezocht op basis van het ingrediënt, groepsstof, producttype of de INCI-naam. INCI ( International Nomenclature Cosmetic Ingredient ) staat voor internationaal erkende benamingen die verplicht op de verpakking of het etiket van alle cosmetica staan en dienen om cosmetische ingrediënten precies te identificeren.

COSMILE Europe is een initiatief van Cosmetics Europe, op basis van gegevens van IKW en Febea, in samenwerking met nationale brancheverenigingen voor cosmetica. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) en Detic, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van producenten en verdelers van cosmetica hebben nauw samengewerkt aan de lancering van de databank in de Benelux.

De Benelux-samenwerking smaakt naar meer en zal zich in de toekomst vertalen naar een nieuw project: de uitrol van een smartphone applicatie, op basis van de COSMILE Europe databank. Een app geeft consumenten de mogelijkheid om tijdens het winkelen producten in te scannen en ze meteen zelf te beoordelen op basis van betrouwbare informatie.

Raadpleeg de COSMILE Europe ingrediëntendatabank op: https://cosmileeurope.eu/nl/home/


Deel dit bericht:


Careality