Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>

Ratatouille 2011

MINDER BANEN IN MKB
In het midden- en kleinbedrijf verdwijnen 30.000 banen in 2012. Dit blijkt uit onderzoek van het EIM, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag. (bron: ad.nl, 30/12/11)

VERHUIZING CBD
Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) is op 1 december j.l. verhuisd naar Bisonspoor 332, 3605 JT Maarssen. Het telefoonnummer en postadres zijn ongewijzigd gebleven. (bron: cbd-maarssen.nl, 5/12/11)

ACTAVIS NEEMT PHARMAPACK OVER
Actavis Group heeft een belang van 100% verworven (voor een niet nader te noemen bedrag) in het bedrijf PharmaPack  International BV. PharmaPack, gevestigd in Zoetermeer, is gespecialiseerd in het verpakken van farmaceutische en biotechno-logische producten. PharmaPack International is al bijna dertig jaar actief in de farmaceutische dienstverlenende industrie en daarmee zeer ervaren in de specifieke verpakkingseisen van verschillende producten, organisaties en landen. CEO Claudio Albrecht (Actavis): “Deze overname geeft ons meer flexibiliteit en bespaart veel kosten.” (Actavis is onder meer producent van het huidverzorgingsproduct Decubal – red.) (…)
(bron: persbericht, 2/12/11)

WINKELIERS MOEITE MET VERANDEREND KOOPGEDRAG
Uit onderzoek (genaamd eVisie) van de Rabobank dat vandaag werd gepubliceerd blijkt dat Nederlandse winkeliers het snel veranderende koopgedrag van klanten nauwelijks kunnen bijhouden. Vooral het online-aanbod van winkels loopt niet in de pas met wat er in de ‘stenen’ winkel te koop is. (bron: telegraaf.nl, 28/11/11)

GROENE THEE EN CHOLESTEROL
Groene thee kan slecht cholesterol iets verlagen. Groene thee in een kopje is zelfs nog iets effectiever dan in een capsule. Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Western University of Health Science. (bron: telegraaf.nl, 17/11/11)

RUN OP ANTI-ROOKMIDDELEN
Momenteel is er een run op anti-rookmiddelen. Deze zitten nog tot 1 janauri a.s.  in het basispakket in de ziektekosten-verzekering.
(bron: telegraaf.nl, 11/11/11)

STIJGING FAILLISEMENTEN WINKELS
Uit cijfers van faillisementsdossier.nl blijkt dat de afgelopen maand het aantal faillisementen onder winkels flink is gestegen. Volgens ING-econoom Stef Bais moet de oorzaak worden gezocht bij een kelderend consumentenvertrouwen, stijgende werkloosheid en de stijgende populariteit van e-commerce. (bron: telegraaf.nl, 02/11/11)

VERBAZING MINISTER SCHIPPERS
Minister Edith Schippers (VWS) verbaast zich over het feit dat in de schappen bij apotheken zoveel homeopatische middelen staan waarvoor vaak geen aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen af te sluiten is. (bron: telegraaf.nl, 8/10/11)

VERKOOPSTIJGING HOESTMIDDELEN
Apothekers verkochten dit jaar tot nu toe 15% meer keelpastilles, hoestdranken vanwege het aanhoudende natte en relatief koude (zomer)weer. (bron: telegraaf.nl, 12/8/11)

MEER OMZET EN WINST RECKITT BENCKISER
Het Britse Reckitt Benckiser, o.a. producent van Cilitt Bang (reiniging) en Nurofen (pijnstiller) heeft in het tweede kwartaal een 10% hogere omzet heeft behaald. De winst steeg met 13%. Men verwacht dit jaar een omzetstijging van 12% te behalen en een winst van 10%, mede door de recente overname van Durex en Scholl sandalen. (bron: dft.nl, 25/7/11)

NETTOWINST JOHNSON & JOHNSON
De Amerikaanse producent van medicijnen en consumentenproducten Johnson & Johnson maakte vandaag bekend dat het in het tweede kwartaal 2011 een nettowinst heeft behaald van 2 miljard euro. (bron: dft.nl, 19/7/11)

EROTISCHE SPEELTJES MOGELIJK SCHADELIJK VOOR GEZONDHEID
De VWA (Voedsel en Warenautoriteit) heeft uit eigen onderzoek de conclusie getrokken dat erotische speeltjes, bij intensief gebruik, gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zij kunnen schade aan lever en nieren veroorzaken door weekmakers in PVC. (bron: telegraaf.nl, 5/7/11)

MOGELIJKE OVERNAME VAN UNILEVER DOOR PROCTER & GAMBLE
Er zijn geruchten dat het Amerikaanse Procter & Gamble een overname van Unilever zou voorbereiden, naar verluidt voor een bedrag van 43 miljard euro. (bron: dft.nl, 1/6/11)

WEBSITE MET INFO OVER PINNEN
U vindt op de website www.betaalterminal.nl van het HBD alle informatie over betaalautomaten en pinnen op een zeer
toegankelijke manier. (bron: persbericht HBD, 31/5/11)

TOTALE KOSTEN VAN BETALEN GEDAALD
Tussen 2006 en 2009 zijn de totale kosten van betalen voor ondernemers in de gevestigde detailhandel, horeca,
tankstationbranche en ambulante handel met circa 3% gedaald. Deze daling is het gevolg van een daling van het aantal contante betalingen, mede doordat consumenten vaker zijn gaan betalen met de pinpas. (bron: persbericht St. BEB, 30/5/11)

TV SPOTS POSTBUS 51 BETUTTELEND
Omdat deze te betuttelend en niet effect genoeg zijn, wil minister Edith Schippers (VWS) stoppen met de tv-spots Postbus 51. Hierin worden mensen bewogen te stoppen met roken, minder alcohol te drinken en meer te bewegen. (bron: trouw.nl, 25/5/11)

TAKEDA AAST OP NYCOMED
De Japanse farmaceut Takeda is uit op de overname van de Zwitserse branchegenoot Nycomed. Het overnamebedrag kan oplopen tot bijna 10 miljard euro. (bron: telegraaf.nl, 12/5/11)

WINSTSTIJGING PFIZER
De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft in het eerste kwartaal 2011 een nettowinst behaald van 2,22 miljard dollar en is
hoger dan in dezelfde periode 2010, toen de nettowinst 2,03 miljard dollar bedroeg. (bron: dft.nl, 3/5/11)

VERLAGING WINST- EN  OMZETVERWACHTING PROCTER & GAMBLE
Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (o.a. Gillette, Always, Ariel) heeft te lijden heeft onder hoge grondstofkosten. Daarom heeft men de verwachtingen voor de omzet en winst over 2011 moeten verlagen. (bron: telegraaf.nl, 28/4/11)

WINSTSTIJGING RECKITT BENCKISER
Reckitt Benckiser, leverancier van onder meer Durex condooms en Nurofen pijnstillers, heeft in het eerste kwartaal van 2011
de nettowinst met 2% (vergeleken met dezelfde periode vorig jaar) zien stijgen tot 400 miljoen euro.
(bron: telegraaf.nl, 20/4/11)

OMZETSTIJGING EN WINSTDALING NOVARTIS
De Zwitserse farmaceut Novartis maakte vandaag bekend dat men de eerste 3 maanden van 2011 de omzet met 16% zag stijgen, terwijl de nettowinst 4% daalde. (bron: dft.nl, 19/4/11)

NAMAAK ERECTIEPILLEN ONDERSCHEPT
De douane op Schiphol heeft deze week bijna 16.000 namaak-erectiepillen onderschept. De koffer was van een reiziger uit Thailand. Het ministerie van Financiën heeft dit vandaag op zijn website bekend gemaakt.
 (bron: telegraaf.nl, 15/4/11)

PUBLIEKSCAMPAGNE PROCTER & GAMBLE
In navolging op Unilever, komt nu ook Procter & Gamble met een publiekscampagne om het corporate merk tussen de
oren te krijgen bij het publiek. Procter & Gamble is onder meer fabrikant/leverancier van Ariel, Duracell, Gillette en Pampers. Volgens een woordvoerder van P & G wil de consument meer transparantie, authenticiteit en eerlijkheid van de merken die men koopt en de bedrijven die deze merken maken. P & G richt zich met de nieuwe overkoepelende campagnes op moeders en legt de focus op de Olympische Spelen Londen 2012 waarvan men sponsor is.
 (bron: popai.nl, 1/4/11)

BLUNDER KRUIDVAT
Door een blunder van Kruidvat beschikt een klant ineens over een saldo van € 42.949.672,95 op een tegoedkaart om foto’s en kalenders af te drukken bij Kruidvat. De tegoedkaart werd door deze klant voor € 25,- in een vestiging in Haarlem gekocht.Volgens een woordvoerster van de drogisterijketen wordt een passende regeling met de klant getroffen. (bron: telegraaf.nl, 4/3/11)

TOENAME LEEGSTAND WINKELPANDEN
Nederland telt 220.000 winkelpanden waarvan er eind vorig jaar 13.000 leeg stonden. Dat is 6% van het totaal. De leegstand is in 2009 toegenomen t.o.v. het crisisjaar 2009. (bron: dft.nl, 04/02/11)

GEBRUIK ZWANGERSCHAPSHORMOON HCG ALS AFSLANKMIDDEL
De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat strenger optreden tegen het aanbieden, toepassen of aanprijzen van het
zwangerschapshormoon HCG als afslankmiddel door klinieken, artsen, apothekers en via websites.
 (persbericht IGZ, 06/01/11)

Careality