Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
5 januari 2023

Dermatoloog Marjolein Leenarts: “Bijna 4 op 5 Nederlanders denkt dat schurft niet besmettelijk is”

Terwijl schurft zich maar blijft verspreiden in Nederland, blijft de onwetendheid en schaamte over huidaandoeningen groot. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts onder meer dan duizend Nederlanders. Schurft wordt niet of te laat herkend, eczeem of acne vinden ondervraagden beschamend of onhygiënisch. Dit schrijft Leenarts in een persbericht aan Careality.

Tussen de 65 en 70 procent van de mensen is bekend met huidaandoeningen als acne of eczeem. Maar vijftien procent van de ondervraagden weet echter hoe schurft eruitziet. En maar dertien procent van de ondervraagden denkt dat schurft besmettelijk is. Daartegenover denkt dan weer een op de vijf ondervraagden dat eczeem besmettelijk is, wat niet het geval is.

Over eczeem blijkt verder uit het onderzoek dat een kwart van de ondervraagden zich zou schamen voor eczeem en dat 27 procent van de ondervraagden eczeem onhygiënisch vindt bij een ander. Ook acne wordt streng beoordeeld. 32 procent van de mensen zouden zich schamen voor acne; meer dan voor een koortslip (dertig procent). Nog meer mensen (43 procent) vinden acne onaantrekkelijk bij een ander.

Het aantal jongvolwassenen met schurft stijgt de afgelopen maanden tot ongekende hoogtes. Er wordt gesproken van een verdubbeling van besmettingen en in Amsterdam zelfs een verviervoudiging. Onderdeel van het probleem: onwetendheid en schaamte. Schurft wordt vaak niet als zodanig herkend en bijvoorbeeld aangezien voor eczeem. En als schurft niet besproken wordt en daardoor huisgenoten zich niet ook behandelen, kan schurft blijven terugkomen. Met slapeloze nachten als gevolg.

Dermatoloog Marjolein Leenarts maakt zich zorgen over de gebrekkige kennis over huidaandoeningen onder Nederlanders. “Het is belangrijk dat een uitslag ook tot actie leidt bij besmettelijke huidaandoeningen. En net zo belangrijk dat mensen zich niet schamen voor hun huidaandoening. Ik hoop niet dat mensen zich schamen voor hun eczeem omdat men denkt dat het besmettelijk is. De meeste mensen hebben weleens huidproblemen. Laten we van het taboe daarop afstappen.”

Over Drs. Leenarts
Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts.


Deel dit bericht:


Careality