Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
31 december 2023

Detailhandel zet ruim 3 procent meer om in november

De detailhandel heeft in november 3,2 procent meer omgezet dan in november 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 0,8 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 4,8 procent en de omzet van de non-foodsector met 0,7 procent. Online is 0,3 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op hun website cbs.nl.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7 procent hoger dan in november 2022.

Omzet non-foodwinkels bijna 1 procent hoger
De omzet van de non-foodwinkels groeide in november 2023 met 0,7 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 2,1 procent lager dan een jaar eerder.

De drogisterijen en de winkels in consumentenelektronica hebben in november meer omgezet dan in november 2022. Daarentegen hebben de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in meubels en woninginrichting, de kledingwinkels, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) en de winkels in recreatie-artikelen in november minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen bijna 5 procent hoger
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 4,8 procent meer omzet behaald dan in november 2022. Het verkoopvolume was 1,7 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 5,1 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 3,3 procent hoger.

Online 0,3 procent minder omgezet
De online-omzet was in november 0,3 procent lager dan in november 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,6 procent meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was echter 6,7 procent lager.

De online-omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in november 2023 hoger dan in november 2022. De online-omzet van de winkels in overige non-foodartikelen, de winkels in consumentenelektronica en de kledingwinkels was lager dan een jaar eerder.

(bron: cbs.nl)


Deel dit bericht:


Careality