Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
3 april 2017

Detailhandel Nederland: “Nieuw 50 eurobiljet broodnodig in aanpak vals geld”

Het nieuwe 50 eurobiljet komt vanaf aanstaande dinsdag in omloop en dat is broodnodig. Bijna 75 procent van de valse biljetten is namelijk het biljet van 50 euro. In het nieuwe biljet zijn een aantal kenmerken verbeterd, waardoor het nog moeilijker wordt om het biljet na te maken. Denk hierbij onder andere aan voelbare inkt en een portretwatermerk. Dit meldt Detailhandel Nederland in een persbericht aan Careality.

In 2016 werden 47.000 valse biljetten in Nederland onderschept. Dat zijn er gemiddeld een kleine duizend per week. Vals geld vindt zijn weg bijna altijd richting winkeliers en blijft naast overvallen en diefstal een lucratieve business. Het was dus noodzaak dat het biljet werd vervangen.

Schade loopt in de miljoenen
“Een aangenomen vals biljet krijgt een winkelier nergens vergoed”, legt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland uit. “Dat raakt een winkelier dus dubbel; het product is weg en er ligt een vals eurobiljet in de kassa.”

De schade van vals geld is lastig in te schatten, maar loopt op tot miljoenen euro’s per jaar. “Het gaat juist niet alleen om misgelopen winkelinkomsten – goed voor een paar miljoen – maar ook om de aanschaf van scanapparatuur, het trainen van personeel en eventuele verzekeringskosten”. Een goede valsgelddetector kost winkeliers al gauw 100 euro. Vermenigvuldig dat met het totaal aantal winkels, maal het aantal kassapunten en je hebt een leuke rekensom. De kosten voor opsporing en vervolging zijn hier dan nog niet eens in meegenomen.”

Pinnen is nog steeds het veiligste betaalmiddel en groeit fors
“Pinnen is nog steeds het meest veilige betaalmiddel, maar bovenal ook efficiënt en snel. Zeker met de toenemende contactloze en mobiele oplossingen. Pinnen en contactloos betalen is het laatste jaar fors gegroeid en overmeesteren nu echt contant geld. In 2016 werd er bijna 10 miljoen keer per dag gepind en vorige week was de miljardste contactloze betaling een feit.

Detailhandel Nederland ziet eind 2018 het aandeel contant dalen naar 40 procent. “Die omslag is al ingezet. Contant geld zal de komende jaren niet verdwijnen, cashless is nog een utopie. Contant zal wel geleidelijk afnemen in populariteit”, aldus van Bommel.

Vals geld zullen we blijven tegenkomen. Betere opsporing, betere Europese samenwerking en harder optreden tegen valsemunters blijft de dringende oproep van de brancheorganisatie. “De pakkans is heel klein en de straffen te laag. Dat moet echt anders. Alle Europese landen hebben hier last van. Valsemunters zijn razendsnel en sluw, die zijn binnen no-time ook weer up-to-date.”


Deel dit bericht:


Careality