Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
5 juli 2017

Slimme kluis helpt ondernemers winkelveiligheid te verhogen

De gemeente Den Haag stimuleert winkeliers en horecaondernemers om de veiligheid rondom hun contante geldstroom te verhogen door gebruik te maken van een ‘slimme’ kluis. Zo’n kluis voorkomt dat medewerkers met contant geld over straat naar de bank moeten. Ondernemers kunnen met een subsidie van de gemeente kennismaken met deze nieuwe en veilige oplossing. Dat meldt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen in een persbericht aan Careality.

Op  woensdag 28 juni jongstleden bezocht de Haagse burgemeester Pauline Krikke de Invito-winkel van Peter van den Hurk aan de Spuistraat in Den Haag, een van de deelnemers van het project ‘Slimmer met Contant’ in de binnenstad van Den Haag. Hij was de eerste die subsidie ontving voor het aanschaffen van de slimme kluis. “Omgaan met contant geld kan niet veilig genoeg”, aldus burgemeester Krikke. “Ondernemers in het centrum van Den Haag zoals de heer Van den Hurk zijn actief bezig de veiligheid te verhogen in hun zaak en in het winkelgebied. Dat juich ik van harte toe.”

Tevreden ondernemer
Van den Hurk sloot zich als eerste aan bij het project en is enthousiast over het gebruik van de slimme kluis. “Veiligheid is voor mij het belangrijkste voordeel. Mijn medewerkers hoeven niet meer met het geld over straat. En voor mij als ondernemer is het een administratieve verlichting. De kluis telt het gestorte geld en biedt zo inzicht in mijn dagelijkse omzet. Immers een dag later staat het op de bankrekening.” Van den Hurk is zo tevreden dat hij de slimme kluis ook in zijn andere winkels gaat installeren.

Gemeente Den Haag
Het project is een samenwerking van de gemeente Den Haag,  Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen en het Ministerie van Veiligheid. Deelnemende ondernemers krijgen het eerste half jaar subsidie van de gemeente zodat ze tegen gereduceerd tarief kennis maken met deze dienstverlening. De  ondernemers maken gebruik van een zogenaamde slimme kluis CAS® in combinatie met waardetransport uitgevoerd door G4S. In de kluis kan op ieder moment de inhoud van de kassa worden gestort. Het apparaat telt automatisch elk biljet, controleert het op echtheid en schrijft het dagelijks bij op de bankrekening van de ondernemer. Als de kluis bijna vol is, haalt G4S de inhoud op.

Helft betalingen nog steeds contant
In Nederland wordt al veel betaald met de pinpas (3,5 miljard transacties in 2016). Echter, contant geld neemt nog steeds een belangrijke plaats in als betaalmiddel. Nog ongeveer de helft van alle betalingen vindt plaats met contant geld. Dit biedt nog steeds kansen voor overvallers (vooral) bij het vervoer van het contante geld naar de bank. Het is belangrijk dat ondernemers hier veilig en efficiënt mee omgaan. Veel grootwinkelbedrijven maken al gebruik van professioneel waardetransport en slimme kluizen. Inmiddels zijn er dus ook voor MKB-ondernemer oplossingen.

Ondernemers die zich willen aanmelden voor het project, kunnen dat doen via:
www.safe-express.nl/slimmer-met-contant/den-haag

Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant


Deel dit bericht:


Careality