Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
28 juni 2018

Bij één op vijf grote ondernemingen vervult een vrouw een bestuurdersrol

Ruim één op de vijf grote ondernemingen in Nederland kent een diverse samenstelling in het bestuur. Momenteel is bijna 16 procent van alle topbestuurders vrouw, een geleidelijke toename in vergelijking met de afgelopen jaren. Dat blijkt uit de nieuwste studie Diversiteit in de Boardroom 2018 van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het toezicht (raad van commissarissen) stijgt de genderdiversiteit sneller.  

“De toename in diversiteit bij onze bedrijven is een positieve ontwikkeling”, ziet Marion Bout, Head Legal & Compliance bij Graydon. “De toename gaat wel heel geleidelijk. Te traag, gezien alle inspanningen en initiatieven die van overheidswege gestimuleerd worden.” Sinds 2017 is de Wet streefcijfer evenwichtige zetelverdeling mannen en vrouwen in bestuur van kracht voor grote Nederlandse bedrijven. Een minimum zetelverdeling van 30 procent is daarbij de doelstelling. Dit streven wordt in de nieuwste meting van Graydon nog niet gehaald. Wel maken steeds meer grote bedrijven de stap naar een divers bestuur. Zo heeft ruim één op de vijf grote bedrijven (23,1%) een bestuur waar minstens één vrouw in zetelt.

Toezicht minder divers dan bestuur
Het toezicht (commissarissen) bij grote Nederlandse bedrijven is minder divers dan het bestuur. Op dit moment is ruim één op de tien toezichthouders (13,1%) vrouw. De trend is dat ook dat de diversiteit in het toezicht de afgelopen jaren steeds meer toeneemt. Zo is de afgelopen tien jaar het percentage vrouwen in het toezicht met ruim vijf procent gestegen. Het aandeel vrouwen in het toezicht mag dan iets lager liggen dan in het bestuur, de diversiteit groeit procentueel sneller dan het bestuur.

“Op dit moment heeft bijna één op de drie bedrijven (29,2%) een toezicht dat bestaat uit minstens één vrouw”, licht Marion Bout van Graydon toe. “Omgekeerd betekent dit dat zeven op tien bedrijven een raad van toezicht hebben die bestaat uit alleen maar mannen.” Tien jaar geleden gold dat nog voor acht op tien bedrijven.

Voor de studie Diversiteit in de Boardroom 2018 heeft bedrijfs-informatiespecialist Graydon grote Nederlandse bedrijven (BV’s en NV’s) onderzocht; met meer dan 1 miljoen euro balanstotaal. Op die manier is een selectie gemaakt van bedrijven die vallen onder de ‘Wet streefcijfer evenwichtige zetelverdeling mannen en vrouwen in bestuur’.

Over Graydon
Graydon helpt het bedrijfsleven al 130 jaar lang aan waardevolle bedrijfsinformatie om weloverwogen financiële en commerciële beslissingen te nemen. Door uit diverse bronnen grote hoeveelheden data te verzamelen, analyseren en interpreteren, leveren wij klanten inzichten op het gebied van kredietinformatie, risk & compliance en marketinginformatie. Hierbij maken we gebruik van meer dan 130 internationale databases en de gegevens van meer dan 90 miljoen bedrijven. Graydon heeft kantoren in Amsterdam, Antwerpen, Londen en Cardiff. Sinds 2016 is Graydon onderdeel van Atradius, een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld.

(foto: Fotolia/Monkey Business)


Deel dit bericht:


Careality