Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
24 januari 2020

Huisarts en apotheker bereiden zich voor op griep

Huisartsen en apothekers bereiden zich middels het FTO over griep en verkoudheid alvast voor op een griepgolf. De FTO module, ontwikkeld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, is sinds september 2019 te downloaden via de website Medicijngebruik.nl. De eerste drie weken van dit jaar is het aantal downloads met 15% toegenomen. Huisartsen en apothekers maken zich daarmee op voor het griepseizoen. Dit wordt gemeld in de jongste ‘Zelfzorg Nieuws’, de digitale nieuwsbrief van Neprofarm

Volgens de metingen van het NIVEL nam in de eerste weken van dit jaar het aantal griepmeldingen bij de huisarts toe. Huisartsen en apothekers bespreken in het FTO over griep en verkoudheid hoe zij mensen zelfredzaam kunnen maken bij de verlichting van de klachten en aangeven wanneer het nodig is om de huisarts te raadplegen. Met de zelfzorgadviezen ter verlichting van de klachten kan voorkomen worden dat mensen daarmee (opnieuw) op consult komen als dit niet nodig is.

Het FTO over griep en verkoudheid is inmiddels door 133 personen gedownload. In Nederland zijn ruim 800 FTO-groepen. Met FTO-modules over zelfzorg bij kleine kwalen wil Neprofarm bijdragen aan het vergroten van de zelfredzaamheid van patiënten. Doordat huisartsen en apothekers zelfzorg gaan ervaren als volwaardig onderdeel van het zorgaanbod, op de hoogte zijn van de mogelijkheden van zelfzorg bij kleine kwalen en hun patiënten hier goed over weten te adviseren, zijn patiënten bij herhaling van dezelfde klachten beter in staat voor zichzelf te zorgen.

Beeld: AdobeStock / archief Careality

 


Deel dit bericht:


Careality