Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
10 september 2020

Onderzoek Etos: Nederlanders iets beter in hun vel dan in 2019

Voldoende slaap en beweging. Gezond eten en drinken. Tijd voor ontspanning en rust. Het zijn stuk voor stuk invloedrijke factoren die bepalen hoe lekker we in ons vel zitten. Etos onderzocht (1) – net als vorig jaar – hoe Nederland in zijn vel zit. Hoe voelen we ons, ten opzichte van vorig jaar, nu corona ons leven compleet omgooide? Verrassend goed, eigenlijk. Ondanks de pandemie geven we ‘ons welzijn’ het rapportcijfer 7,2. Nét iets hoger dan vorig jaar (een 7,1). Het meest tevreden zijn we wederom met onze voedingsgewoonten. En net als in 2019 zijn we relatief minder tevreden over hoe(veel) we bewegen, onze innerlijke balans en uiterlijk. Met name onze lichaamsvorm wordt met een schamele 6,6 kritisch beoordeeld. Een opvallende uitkomst, zeker gezien de opmars van de body positivity beweging die ons stimuleert elke lichaamsvorm te accepteren. Om Nederlanders te helpen zich goed te voelen lanceert Etos de ‘Voel je goed’-wijzer met tips van experts op het gebied van gezondheid, voeding, beweging, uiterlijk en (innerlijke) balans. Dit meldt Etos in een persbericht aan Careality.

Twee derde Nederlanders bewust bezig met voeding

Begonnen we dit jaar weer met goede voornemens om bijvoorbeeld meer te bewegen, gezonder te eten en misschien te stoppen met roken, was daar opeens de pandemie die ons leven compleet omgooide. Etos, met haar missie Nederland te helpen zich elke dag goed te voelen, onderzoekt sinds vorig jaar hoe het met ons gaat op het gebied van uiterlijk, lichamelijke gezondheid, voedingsgewoonten, beweging en innerlijke balans. Wat blijkt? Ondanks de uitdagende situatie waarin we ons bevinden, zitten we best goed in ons vel (rapportcijfer 7,2). Het meest tevreden zijn we over onze voedingsgewoonten, die we beoordelen met een 7,5. Maar liefst twee derde van de Nederlanders houdt zich bewust bezig met de hoeveelheid groente en fruit die men eet en/of met hoeveel water men drinkt. De helft let (ook) op suikers en/of vet in eten en vier op de tien Nederlanders houden het aantal calorieën in de gaten. Dat zou ons zomaar eens goed kunnen doen, want er lijkt een verband tussen wat we eten en hoe we ons voelen. Nederlanders die een onvoldoende scoren op hoe lekker ze in hun vel zitten, zijn doorgaans minder bewust bezig met hun voeding.

Beweging en innerlijke balans verdienen aandacht

Acht op de tien Nederlanders vinden beweging een belangrijke pijler voor hun welzijn. Op het gebied van innerlijke balans geldt dit zelfs voor negen op de tien. Toch zijn we net als vorig jaar relatief minder tevreden over hoe (veel) we bewegen (6,7) en mag onze innerlijke balans nog wat verbeteren (7,0). Tijd dus om beide in 2020 nog eens wat meer aandacht te geven. Kijken we naar beweging, dan is het met name ons sportgedrag waar we weinig tevreden over zijn (5,8). We mogen waarschijnlijk wel wat vaker sporten van onszelf. Een extra rondje wandelen na het eten of op de fiets naar het werk. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Hoe dan ook geldt: hoe vaker we in de week bewegen, hoe lekkerder we in het algemeen in ons vel zitten. Innerlijke balans blijkt van de onderzochte factoren het meest van invloed op ons welzijn. Hoe we die balans kunnen verbeteren? Door meer ontspanning, een goede nachtrust en meer aandacht voor je mentale gezondheid beïnvloed je direct hoe lekker je in je vel zit. Het lijkt misschien makkelijk, maar in onze drukke schema’s schiet het er nog wel eens bij in. Vooral de mate waarin we stress en druk ervaren (6,3) en ons slaappatroon (6,6) scoren nog relatief laag. Reden genoeg om het dit weekend rustig aan te doen en je nog eens om te draaien!

Kritisch op onze lichaamsvorm

Ons uiterlijk wordt, in vergelijking met andere factoren zoals beweging en innerlijke balans, minder belangrijk bevonden voor hoe we in ons vel zitten. Getuige het rapportcijfer 7,1 zijn we behoorlijk tevreden over onze verschijning. Toch vinden zes op de tien nog steeds dat ‘de buitenkant’ van invloed is op hoe we in ons vel zitten. Saskia Egas Reparaz, algemeen directeur bij Etos: Gezien de overwegend positieve uitkomsten uit dit onderzoek, vinden we Nederlanders opvallend kritisch over hun lichaamsvorm. Met een matig rapportcijfer van 6,6 voor onze ‘lichaamsvorm’, geven we ons lijf niet de waardering die het verdient. Zeker in deze tijd waarin de body positivity beweging groeit, merken we dat op dit punt ruimte is voor meer zelfacceptatie. Iedereen mag er zijn en we vinden het belangrijk dat iedereen zich goed voelt. Door dit thema beter bespreekbaar te maken en tips te delen om een gezonde balans te creëren in je leven, hopen we dat komende jaren een stijgende lijn ontstaat in dit rapportcijfer.”

Saskia: “Al meer dan honderd jaar bieden we oplossingen aan onze klanten voor hoe ze zich goed in kun vel kunnen voelen. Omdat we veel tijd thuis doorbrengen en zo veel uiteenlopende aspecten invloed hebben op hoe we in ons vel zitten, bieden we Nederland graag een extra steuntje in de rug. Onze ‘voel je goed’-wijzer, die zowel online als in de winkels te vinden is, biedt tips van experts op het gebied van gezondheid, voeding, beweging, uiterlijk en (innerlijke) balans, die je gemakkelijk thuis kunt toepassen.”

(1) Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard in opdracht van Etos, juni 2020.

Bron: persbericht Etos
Beelden: A.Vogel


Deel dit bericht:


Careality