Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
12 september 2023

SineFuma en Dentaid BeNeLux slaan handen inéén voor meer rookvrije monden in Nederland

Dentaid BeNeLux start vandaag, in samenwerking met SineFuma, de landelijke campagne ‘Als je tanden mogen kiezen…Rookvrij! Ook jij?’. Dit schrijft Dentaid in een persbericht aan Careality.

Het doel van deze campagne is:
-Meer mensen een rookvrij leven gunnen
-Samen het succespercentage stoppen-met-roken verhogen
-Samenwerken aan het behoud van een gezonde mond en eigen dentitie

Mondgezondheid & Roken
Mondzorgprofessionals worden in de praktijk regelmatig geconfronteerd met patiënten die roken en de gevolgen hiervan voor de mond. Roken is van negatieve invloed op de (mond)gezondheid, de mondflora en is een risicofactor bij het ontstaan én de progressie van parodontitis[1][2][3].

Meer dan 1 op de 5 Nederlanders rookt, maar meer dan 80% van de rokers geeft aan te willen stoppen[4]. Uit onderzoek blijkt dat het actief verwijzen van een patiënt voor stoppen-met-roken-begeleiding 13 keer effectiever is dan de patiënt adviseren zichzelf aan te melden[5].

In de maand oktober wordt jaarlijks landelijk veel aandacht besteed aan het belang van stoppen met roken. Ook Dentaid zal mondhygiënisten stimuleren om actief het gesprek aan te gaan met patiënten die roken. Hiermee maken we rokers bewust van de impact van roken op de mondgezondheid. Dit versterken we met een online campagne richting consumenten. 

“Het is onze missie om ieders mondgezondheid te verbeteren en stoppen met roken draagt hieraan bij. Mondzorgprofessionals zijn hierin een hele belangrijke schakel richting de patiënt. Naast de ontwikkeling van innovatieve producten die de mondgezondheid ondersteunen richten wij ons ook op onderzoek en educatie. Wij gunnen iedereen, naast een gezonde mond, een rookvrij leven. Een campagne over ‘Mondgezondheid & Roken’ past daarom goed bij ons en draagt bij aan een mooi doel.”

Pauline Heins, General Manager van Dentaid BeNeLux

Krachten gebundeld
Dentaid BeNeLux heeft ondersteunende materialen ontwikkeld voor mondzorgprofessionals, zoals een wachtkamerposter, patiëntinformatiefolder en stoelkaart om de patiënt optimaal te kunnen begeleiden in het stoppen-met-roken-traject. Daarnaast organiseren SineFuma en Dentaid BeNeLux samen een webinar op dinsdagavond 3 oktober, speciaal voor mondzorgprofessionals. Tijdens deze webinar leert de mondhygiënist meer over de invloed van (stoppen met) roken op de mondgezondheid, de methode ‘Very Brief Advise’ (zie hieronder) en hoe een stoppen-met-roken traject onder begeleiding eruit ziet. Het volledige programma en meer informatie is te vinden op www.dentaid.nl/nl/mondgezondheid-en-roken. Voor de webinar is KRM-accreditatie in aanvraag.

Praktische handvatten voor mondzorgprofessionals
Het stoppen-met-roken ter sprake brengen bij de patiënt kan best lastig zijn. Binnen de zorg wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het  ‘Very Brief Advise’ (VBA), maar dit is nog relatief nieuw binnen de tandheelkunde. Het VBA is een methode om in 30 seconden een rook-stop-advies te geven aan de patiënt. Als het VBA wordt opgevolgd met een zogenoemde  ‘warme verwijzing’ naar professionele stoppen-met-roken-begeleiding, is dit een laagdrempelige manier om de patiënt te helpen, zonder druk te leggen op de relatie tussen zorgverlener en patiënt.
Deel dit bericht:


Careality