Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
28 november 2023

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de drogist?

De uitslagen van de verkiezingen op 22 november zijn spraakmakend. Zoals bekend is de Veegwet (Verzamelwet) in de Eerste Kamer afgelopen zomer gesneuveld. De mogelijkheid bestaat dat de wijzigingen in artikel 62 van de Geneesmiddelenwet via een nieuw wetgevingstraject worden aangeboden aan de nieuwe Tweede Kamer. Hoe zag het stemgedrag van de verschillende partijen eruit? Dit meldt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) op hun website drogistensite.nl

  • De Veegwet is ingediend door de toenmalige minister van VWS, Hugo de Jonge (CDA), die twee weken later werd vervangen door D66-er Ernst Kuipers
  • In de Tweede Kamer is een cruciaal (voor de drogist gunstig) amendement van het CDA afgewezen door een meerderheid van VVD, D66, PVV en Denk, met toen samen 78 zetels. Alle andere partijen waren voor dit amendement, inclusief Pieter Omtzigt (als eenmansfractie onder zijn eigen naam) en Caroline van der Plas (als eenmansfractie BBB)
  • In de Eerste Kamer waren VVD en D66 wederom voorstander van de Veegwet. BBB stemde ook voor, en veranderde daarmee van mening ten opzichte van de Tweede Kamer-stemming. Deze drie partijen (met in totaal 31 zetels) stemde tegen de motie van SP’er Kox. Senator Kox pleitte voor het niet invoeren van het onderdeel over de IPad-drogist in de Verzamelwet.
  • Alle andere partijen, inclusief de PVV (die dus eveneens van mening veranderde) stemden voor de motie Kox met een meerderheid van 44 zetels. Dit betekent dat het drogistendeel van de Veegwet niet wordt ingevoerd omdat het te veel maatschappelijke consequenties heeft om als Veegwet te worden behandeld.

De vraag is wie de opvolger van Ernst Kuipers (D66) wordt als minister van VWS. En wil deze minister de wetswijziging over de IPad-drogist nog een keer indienen? Hoe denken de partijen er op dat moment over? Dat blijft koffiedik-kijken.

Wat we wel weten: de meerderheid die in de Tweede Kamer tegen het belang van de drogist was, is door de afgelopen verkiezingen gedaald naar een minderheid van 71 zetels. Nog steeds een grote groep, dus laten we hopen dat het onderwerp niet op korte termijn als wetsvoorstel wordt behandeld. Ondertussen laat de drogist dagelijks zien welke meerwaarde een persoonlijk en deskundig advies heeft bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen.


Deel dit bericht:


Careality