Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
2 december 2016

Foodsector en online verkoop stuwen omzet detailhandel

De detailhandel heeft in het derde kwartaal 1,2 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2015. De omzet steeg hiermee voor het achtste kwartaal op rij. Online winkelen groeide met een omzetstijging van ruim 14 procent weer harder dan de winkel-
verkoop. De winkels in de foodsector zetten 2,4 procent meer om. In de non-foodsector lag de omzet 0,6 procent lager. Dit meldt CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel.

Sterke stijging verkopen via internet
De internetverkopen zijn opnieuw veel harder gegroeid dan de omzet van fysieke winkels. De totale online omzet nam met 14,3 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. In deze periode groeide de online omzet van de pure webwinkels met 17,8 procent het sterkst. Bij winkels waar de verkoop via internet een nevenactiviteit is, de zogeheten multi-channelers, steeg de online omzet met 9,4 procent.

grafiekTweede kwartaal op rij lagere omzet non-foodwinkels
De non-foodwinkels hadden in het derde kwartaal opnieuw te maken met een lagere omzet. In het tweede kwartaal was er na zes kwartalen van stijgende omzetten voor het eerst een daling (-0,4 procent). Vooral de winkels die hevig concurreren met webwinkels hebben het zwaar te verduren. Zo dalen de omzetten van schoenwinkels al sinds het derde kwartaal van 2014. Ook in het derde kwartaal van dit jaar werd 15,6 procent minder omgezet dan dezelfde periode een jaar eerder. De omzetdaling van winkels in consumentenelektronica bedroeg 6,2 procent in het derde kwartaal.

Door deze ontwikkelingen is het aantal fysieke winkels in deze branches drastisch teruggelopen. Kon de consument in 2012 nog bijna 3400 schoenenwinkels binnenwandelen, op 1 januari 2016 waren er nog 2760 over (-18,7 procent). Het aantal winkels in consumentenelektronica daalde in dezelfde periode met 8,5 procent naar 3655.

Niet alle deelbranches hadden te kampen met omzetdalingen. Vooral de woon- en de doe-het-zelfbranche profiteerden van een verder aantrekkende woningmarkt.

Aanhoudende stijging woonbranches
De omzet van keukenwinkels nam in het derde kwartaal met 6,9 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Ook de omzet van de bouwmarkten groeide flink in deze periode (+7,1 procent). Winkels in woonartikelen realiseerden 3,9 procent omzetgroei. De woon- en de doe-het-zelfbranche houden de opwaartse lijn vast. Zo groeit de omzet van keukenwinkels al sinds het laatste kwartaal van 2013 en de omzet van winkels in woninginrichting sinds het derde kwartaal van 2014.

Na vijf jaar van daling van het aantal keukenwinkels laat 2016 voor het eerst weer een stijging te zien. In 2016 steeg het aantal keuken-
winkels met 4 procent tot in totaal 885. Ook het aantal winkels met een algemeen assortiment aan woonartikelen steeg in 2016 met 2,7 procent tot bijna 2100 winkels.


Deel dit bericht:


Careality