Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
7 mei 2017

Jaarvergadering 2017 NVZ, NAV en NCV: Impact creëren!

Onlangs vond in conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten de jaarvergadering van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV), Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) en de Nederlandse Aerosol Vereniging (NAV) plaats. Na een besloten ledendeel van de afzonderlijke verenigingen begon de plenaire themabijeenkomst.

De drie verenigingen kijken terug op een erg geslaagde bijeenkomst met een mooi, inhoudelijk en vermakelijk programma. De dagvoorzitter van deze bijeenkomst, Klaas Gravesteijn (NAV, NVZ) opende het programma met beide directeuren, Hans Razenberg (NAV, NVZ) en Ronald van Welie (NCV). In een interview met Gravesteijn gaven zij hun visie op het afgelopen jaar en, misschien nog belangrijker, op het komende jaar.

De NAV is in 2017 een bijzonder jaar in gegaan, de vereniging viert namelijk haar 50-jarige jubileum en als het aan de NAV ligt komen daar nog zeker 50 jaar bij. Mede omdat de aerosolbranche een zeer innovatieve branche is met dynamische en veranderlijke regelgeving, daarbij is natuurlijk een belangrijke rol weggelegd voor de branchevereniging. Ook voor de NCV was 2016 weer een goed jaar, met een kleine positieve groei van 1 à 2% binnen de cosmeticabranche. In het komende jaar ligt er een focus op perceptie, waarin de NCV blijft aantonen dat cosmetica veilig zijn en op heel veel fronten bijdragen aan ons welzijn. De NVZ haakte hierop in met de kernwoorden van de branche: schoon, hygiënisch, duurzaam en onderstreepte het belang van de boodschap dat de producten binnen de was- en reinigingsmiddelenbranche niet alleen veilig zíjn, maar ook veiligheid brengen.

Op deze feestelijke dag presenteerden de verenigingen ook hun jaarverslag. De jaarverslagen 2016 van de NCV, NVZ en NAV zijn inmiddels (online) beschikbaar.

De eerste spreekster van het programma was Ariette Brouwer. Na 25 jaar voor het bedrijfsleven te hebben gewerkt, maakte zij in 2013 de overstap naar NGO SIMAVI. De belangrijkste visie van SIMAVI: “Ontwikkeling begint bij gezond zijn, want alleen wanneer je gezond bent kun je je verder ontwikkelen.” Hygiëne zien zij als zeer belangrijke basis voor de gezondheid. Ze inspireren en stimuleren de plaatselijke bevolking van landen waar het nodig is om samen te werken aan een basis gezondheid voor iedereen. Ze doen dat op projectbasis, waarin SIMAVI de brug vormt tussen bedrijfsleven, (lokale) overheid en maatschappelijke organisaties. Op deze manier wordt impact gecreëerd en zorgen ze voor constructieve ontwikkelingssamenwerking.

Herman Konings, master in de theoretische psychologie (KU Leuven) en beheerder van Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt, sloot het programma af. Hij vertelde dat we ons in een tijdperk van F.U.D. bevinden: Fear, Uncertainty en Doubt. Een van de gevolgen is dat de consument steeds meer streeft naar radicale transparantie. Daarnaast legde hij het verschil uit tussen de twee belangrijkste generaties van onze tijd: de babyboomers en de 20ers en 30ers, oftewel de babybusters. De babyboomers zijn individualistisch, hebben veel geld te besteden en hebben grote waardering voor humor en zelfrelativering. De babybusters zijn meer gericht op een collectieve samenleving en weten als geen ander evenwicht te vinden tussen het digitale en het analoge in onze wereld.

Konings gaf het advies om meer van de zogenaamde babybusters toe te laten tot het management van bedrijven, want babyboomers zijn erg gericht op deze jongere generatie. Tot slot stelde hij dat het bekijken van de trends voor de toekomst nog maar het begin is: “The story continues once the book closes.”


Deel dit bericht:


Careality