Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
7 juni 2017

Fusie DA en D.I.O: de feiten

Mosadex liet gisteren weten dat de organisaties achter de twee formules DA en D.I.O. (Nederlandse Drogisterij Service en FACO) definitief samen verder zullen gaan. Jos Jongstra wordt algemeen directeur en Walborgh Kieskamp directeur formule en marketing. Onderstaand een korte reactie van de heren op het persbericht.

Op termijn onder 1 naam
Voorlopig blijven beide formules naast elkaar bestaan. Jos Jongstra laat echter aan Careality weten dat het te verwachten is dat de organisaties op termijn onder 1 naam verder gaan. “De consument herkent de kracht van de lokale ondernemer beter als we 1 naam voeren.” DA en D.I.O. hebben gezamenlijk ruim 400 zelfstandige drogisterijen in Nederland. Hierdoor ontstaat een nieuwe grote partij met voldoende concurrentiekracht in een competitieve markt die tot op heden gedomineerd wordt door ketens. Walborgh Kieskamp (links) vertelt aan Careality dat het assortiment van beiden formules op elkaar wordt afgestemd met de nadruk op onderscheidende merken. Kieskamp: “Ook het eigen merk wordt de komende tijd onder de loep genomen. We kiezen voor 1 label met een sterk innoverende kracht, en dat wordt beter mogelijk door de ondersteuning van Mosadex.”

Hoofdkantoor Diemen gaat sluiten
De komende maanden worden de bedrijven samengevoegd. De logistieke activiteiten van FACO en DA vinden plaats vanuit Zwolle. Holland Pharma blijft de additionele levering vanuit Borculo verzorgen. Het kantoor van FACO/D.I.O. in Diemen gaat sluiten omdat het hoofdkantoor van NDS zich nog dit jaar in Amersfoort zal vestigen. Het nieuwe bedrijf wordt geleid door Jos Jongstra (algemeen directeur), Walborgh Kieskamp (directeur formule en marketing), Arjan van der Lingen (accountmanagement en acquisitie), Robbert Butzelaar (finance, IT en HR) en Margo Zuurveld (supply chain). Jongstra: “We verwachten niet dat er door het samenvoegen van de managementeams op grote schaal verval onder de huidige medewerkers zal plaatsvinden. Her en der is er dubbele bezetting, maar er vallen ook gaten die opgevuld moeten worden. In de logistiek blijven de banen sowieso behouden, hoewel er wel verloop zal zijn omdat mensen vanwege de locatie hun eigen beslissingen zullen maken.”

Met het samengaan van NDS en FACO treedt Henk Castelijns per direct terug als algemeen directeur van NDS. Hij blijft als adviseur van de directie verbonden aan de nieuwe organisatie. Totdat de nieuwe organisatie definitief gestalte heeft gekregen, neemt Walborgh Kieskamp de functie van algemeen directeur NDS waar.

Kruisbestuiving
In december 2015 maakte DA een doorstart onder de Nederlandse Drogisterij Service (NDS), onderdeel van Mosadex Groep. Ook FACO/D.I.O. wordt hier nu ondergebracht. Mosadex Groep kiest als financieel solide marktleider in de farmaceutische zorg hiermee ook voor de retailmarkt. Mosadex Groep doet dit omdat zij kansen ziet voor synergetische voordelen tussen Holland Pharma met NDS/DA en FACO/D.I.O. en tussen zelfstandige apotheken en drogisterijen.

Jos Jongstra en Walborgh Kieskamp gaan in de komende Careality, die 20 juni verschijnt, uitgebreider op de fusie in.


Deel dit bericht:


Careality