Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
22 februari 2018

Geweld vanwege contant geld nog geen verleden tijd

Contant geld blijft een belangrijke oorzaak voor zware criminaliteit in de winkelstraat. Dat blijkt uit de jaarcijfers High Impact Crime 2017. De afgelopen jaren heeft een gezamenlijke aanpak door de Taskforce Overvallen en banken zijn vruchten afgeworpen. Nieuwe vormen van geweld en gebrek aan politiecapaciteit kunnen echter zorgen voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen, zo waarschuwt Detailhandel Nederland in een persbericht aan Careality.

Zware explosieven
In 2014 werd nog verwacht dat plofkraken tot het verleden zouden behoorden. De jaren daarna lieten echter een sterke stijging zien en in 2017 vonden 87 aanvallen op geldautomaten plaats. Ook het aantal kraken per maand verandert snel. Zo was er een golf van plofkraken in de maanden mei, juni en juli. Het valt met name op dat plofkrakers overstappen op gebruik van zware explosieven. Voorheen werd nog wel eens relatief onschuldig gereedschap als een trekhaak ingezet, maar daarvan is nauwelijks sprake meer. Bert van Steeg, Secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland:  “In meer dan 70% van de gevallen werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels.”

Winkelovervallen
Naast plofkraken vinder er gemiddeld één keer per dag winkelovervallen plaats. Zo waren er in 2017 262 winkelovervallen, een lichte daling ten opzichte van 2016. Maar de daling lijkt er nu wel uit. In de grote steden stijgt het aantal overvallen inmiddels weer.

Capaciteitsproblemen bij politie verontrustend
Het totaal aantal geldautomaten neemt af door de groei van pinnen, veel automaten worden op veiligere plekken geplaatst en omgebouwd. Daarom gebruiken doorgewinterde criminelen steeds zwaardere technieken om plofkraak te kunnen plegen. In dit licht zijn capaciteitsproblemen bij politie een verontrustende gedachte. “We weten uit onderzoeken dat we weer meer plofkraken en winkelovervallen zullen zien op het moment dat de aandacht verslapt. We roepen politie en alle andere partners daarom op, om te blijven investeren in de gezamenlijke aanpak van de groepen die deze zware vorm van criminaliteit plegen. Hierin speelt de Taskforce Overvallen een belangrijke rol”, aldus Van Steeg.

Debat Tweede Kamer over winkelovervallen en plofkraken
Deze ochtend spreekt de Tweede Kamer over de aanpak van overvallen en plofkraken. Detailhandel Nederland stimuleert de verdere groei van pinnen en adviseert om veiligheid topprioriteit te laten zijn.

(foto’s: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality