Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
3 maart 2011

Landelijke uitrol het nieuwe pinnen van start

Vandaag heeft minister De Jager van Financiën het startsein voor de landelijke uitrol van het nieuwe pinnen gegeven. Hij stak een grote pinpas met chip in een al even groot betaalapparaat. Daarmee gaf hij aan dat het nieuwe pinnen echt gaat beginnen. Voor het einde van het jaar zal overal in Nederland het nieuwe pinnen het oude PIN, met de magneetstrip, hebben vervangen.

Na de succesvolle proef in Amsterdam en Leidschendam gaat Nederland vanaf vandaag de betaalpas insteken in plaats van doorhalen. Op dit moment beschikken alle consumenten over een betaalpas die geschikt is voor het nieuwe pinnen. Van alle 260.000 betaalautomaten in winkels is ruim 90% aangepast. Wachten op een 100% dekking is niet nodig en daarom zullen consumenten steeds vaker te maken krijgen met het nieuwe pinnen.

Ondernemers die nog geen nieuwe betaalautomaten hebben aangeschaft zullen dit binnenkort gaan doen, omdat na 31 december van dit jaar het oude merk PIN ophoudt te bestaan. Daarmee komt een einde aan het magneetstriptijdperk. Door de voortschrijdende techniek was de magneetstrip gevoelig voor skimming.

Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken licht toe: “De overgang naar het nieuwe pinnen is de meest ingrijpende verandering sinds de introductie van het pinnen. Het Nederlandse publiek zal de betaalpas gaan insteken en gedurende de gehele transactie de pas in het betaalautomaat laten zitten. Binnenkort zal de commercial, die deze overgang van doorhalen naar insteken visualiseert op alle Nederlandse televisiezenders te zien zijn. Naar verwachting is één keer uitproberen voldoende om de nieuwe betaalhandeling onder de knie te krijgen.”

Henk van den Broek, bestuurder Detailhandel Nederland zegt: “Wij zijn blij met deze nieuwe vorm van pinnen. Het maakt het elektronisch betalingsverkeer een stuk veiliger; niet alleen is het goed tegen skimmen, ook in winkels brengt pinnen veiligheid!”

De Consumentenbond stelt in een reactie van algemeen directeur Bart Combee: “Het is een goede zaak dat de consumenten nu veel veiliger en in heel Europa op dezelfde manier kunnen pinnen.”

 Deel dit bericht:


Reacties zijn gesloten.

Careality